top of page

Uzaktan Çalışma - Evden Çalışma

Dünyayı kasıp kavuran Covid salgını ile beraber evden ya da uzaktan çalışma kavramlarında da büyük bir değişim yaşandı. Uzaktan çalışma prosedürü bazı kurumsal firmaların almış olduğu karardan çıkarak, genel bir çalışma modeli haline geldi. Evden çalışma deneyimi uzaktan çalışma ile aynı veriyi sunmasa da, uzak bir deneyim olarak nitelendirilir. Uzaktan çalışma modeli, insanların bu modele yaklaşımı ve uzaktan çalışmanın yararları gibi konuları sizler için derledik.

Uzaktan Çalışma Genel Bakış

Uzaktan çalışma modelinin her geçen gün büyüdüğü iş dünyasında hem pandemi yüzünden hem de kendi şirketinin daha öncesinde almış olduğu bu kararı uygulayan çalışanlar ile düzenlenen anketler sonucu pek çok veri ortaya atıldı. 2021 yılında yapılan bu ankete katılanların yaklaşık %45'inin pandemi nedeni ile evden çalıştıkları anlaşıldı. 2020 yılının öncesinde evden çalışmaya başlayanların oranı ise %55'lik bir dilimi oluşturuyor. Ankete katılanların yaklaşık %97'si ise evden çalışmaya devam etmek istediklerini dile getiriyor.

Covid 19 ve Uzaktan Çalışma Modeli

Covid 19 virüsü ile beraber dünyada pek çok insanın eve kapanması iş dünyasını da doğrudan etkilemiş durumda. Uzaktan ya da evden çalışma adı verilen modelin ortaya çıkması ile beraber uzaktan çalışan insanların deneyimleri anketler ile araştırılmakta. Ankete katılanların %46'lık bir kısmı şirketlerinin ileriki dönemlerde de uzaktan çalışmaya sıcak baktıklarını dile getirdi.

İnsanlar Uzaktan Çalışmaya Pozitif Bakıyor

Pandemi süreci ile beraber birçok insanın evden çalışmaya başlaması, bu sürecin ileride de devam etmesini istedikleri sonucunu anketlerde ortaya koyuyor. We Work Remotely'de Pazarlama ve Topluluk Yöneticisi Justine Shu, uzaktan çalışmanın faydalarına değinirken, yapılan anketlerde de evden çalışmayı isteyenlerin sayılarının bir hayli fazla olduğu görülüyor. Uzaktan çalışanların %94'ü, evden çalışma modelideki çalışanların ise %99'u aynı şekilde çalışmaya devam etmek istiyorlar.

Salgın Sonrası Uzaktan Çalışma

Covid 19 salgınının bitiminden sonra çalışanların hangi davranışlarda bulunabilecekleri konusunda sorulan sorulara verilen cevaplar, işe gidip gelmek zorunda kalmayacakları bir sistemi işaret ediyor. Pandemi döneminde işe gidip gelmek zorunda kalmamak, uzaktan çalışma modelinin insanlara sunduğu faydaların başında geliyor. Uzaktan çalışmaya yeni yeni başlayanlar ise, bu çalışma modelinin esnekliğinin faydalarını daha net bir şekilde görüyorlar. Uzaktan çalışma modelinin mücadelelerini veren çalışanlar, patronların bu modelin fişini çekmemeleri için uğraşıyorlar. Uzaktan çalışma modelinin çalışanlar için en büyük zorluğu iletişim ve işbirliği oldu. Ancak bunlara rağmen salgın sonrası uzaktan çalışmaya devam etmek istiyorlar.

Ebeveyn/Bakıcı İlişkisi ve Uzaktan Çalışma

Yapılan ankete katılan ebeveyn ve bakıcıların yaklaşık %35'i uzaktan çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Ebeveyn konumunda yer alan kişiler için uzaktan çalışma modelinin rolleri değiştirmesi, hem iş hem de ebeveynliği dengelemesi dikkat çeken hususlardan biri. Uzaktan çalışmanın faydaları ve önemi, yapılan anketlere bakıldığı zaman ebeveyn ve bakıcıların neden bu şekilde çalışmak istediklerini ortaya koyuyor.

Uzaktan Çalışanlar Daha Fazla Toplantı Yapıyor

Covid 19 nedeni ile iş yaşamını evde devam ettiren insanların yapılan anket sonucunda iş yerinde çalışan kişilere göre daha fazla toplantıya dahil oldukları ortaya çıktı. Ankete katılanların %45'i daha fazla çalıştıklarını söylerken, %42'si ise aynı tempoda çalıştıklarını belirtti. %13'lük bir kesim ise daha az çalıştıklarına inandıklarını belirtti. Uzaktan çalışma modeline geçenlerin %52'si, normal zamanda olduğundan daha fazla toplantıya dahil edildiklerini anket sonucunda ortaya koydu.

Ayrılık Düşünceleri

2020 yılına nazaran 2021 yılında daha fazla uzaktan çalışmayı destekleyen anket raporunda, ilk kez uzaktan çalışma modelini deneyimleyen birçok insan söz konusu. Home office olarak da bilinen evden çalışma modeli sonsuza kadar değişebilecek yeni bir endüstrinin habercisi. Anketlerden çıkarılan sonuçlardan bir diğeri bazı şirketlerin yerinde çalışma modeline geri dönmeyecekleri yönünde.

2020 yılında başlayan ve hala devam eden pandemi döneminin iş yaşamını doğrudan etkilediği gözle görülür bir gerçek. Başarılı bir uzaktan çalışma deneyimi, daha fazla şeffaflığı içerdiği için çalışanların da yerinde çalışma modeline dönmek istemedikleri görünüyor. Giderek daha fazla şirketin uzaktan çalışma modeline geçmesi, iş dünyasının farklı bir bakış açısına geçtiğini gözler önüne seriyor. Yapılan anketlerde de çalışanların yeni iş modelini benimsedikleri, eski tip iş modeline geri dönüş sağlamak istemedikleri net bir şekilde görülüyor.



77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Whatsapp-Icon.png
bottom of page